.

Webová kamera v Šošůvce

Novinky

12. 11. 202210 LET PROVOZU WEBKAMERY

Přečteno 105x, dnes 0x

Jak to celé začalo?


11. 11. 2011 jsem poprvé spustil první webkameru. Takže je to de facto vlastně výročí již jedenácté. Tu jsem zpočátku provozoval pouze offline na počítači a nápad s provozováním na webu vznikl až na začátku roku 2012.
První dostupný náhled webu možno zobrazit zde:


Web běžel ještě na staré subdoméně od Webzdarma. Jeho možnosti byly značně omezené, ale zpočátku to úplně stačilo. Používal jsem webkameru Trust WB3350p, kterou už skoro ani Google nenajde. Rozlišení 640x480 a v noci viděla jen pruhy.


Používal jsem pro záznam fotek poměrně neúsporně cvlc dummy skript spouštěný každou minutu. Celkem to fungovalo, až na to, že to obnášelo spoustu komplikací, na které jsem polopaticky vymýšlel řešení.
O webu prakticky nikdo nevěděl. Dlouho kamera jaksi fungovala na starém notebooku. Zkoušel jsem i experiment se stolním počítačem, ale nechat běžet PC trvale jen kvůli kameře je trochu zbytečné. Byl to vlastně pouhý pokus. Zkoušel jsem na tom různé pokusy, postupně jsem k obrázku přidal i teplotu z nedaleké veřejně dostupné meteostanice a počasí odněkud z webu.

Koncem roku jsem se rozhodl udělat projektu lepší web. Díky tomu jsem se snažil zdokonalovat v dovednostech tvorby webu. Web již běžel na PHP, měl českou i anglickou verzi a jazyk se přepínal podle jazyka prohlížeče. Měl jsem tam totiž početnou zahraniční návštěvnost díky tehdejšímu portálu Webcams.Travel, který před lety spolknul web Windy.com. Dokoupil jsem novější webkameru, která měla ale paradoxně horší obraz.


Na náhledu webu je shodou okolností krásně vidět pokažený snímek. Dlouho jsem s tímto problémem bojoval. Jednalo se o to, že se nově nasazená kamera pomaleji přizpůsobila expozici a celkově pomalu komunikovala. Proto téměř vždy prvních pár snímků nestálo moc za to a musel jsem vybírat ze streamu až třetí nebo čtvrtý v pořadí. Jednoduše: cvlc totiž navázalo spojení s kamerou a začalo přehrávat livestream s nízkým FPS. Z něj ukládalo stanovený počet obrázků, které se doplnily o počasí a poslaly na web přes FTP. V tomto případě se první 2-3 snímky smazaly a použil se až ten další. Časově je to malinko náročnější, ale minuta na zpracování je dlouhá doba.

Web fungoval, kamera fotila. Až do roku 2015 prakticky nedošlo k výrazné změně. Poté mě ale napadlo udělat vylepšení. Rozhodl jsem se použít starou Trust webkameru alespoň pro snímání oblohy. Kamery běžely tedy dvě.

Již v roce 2012 jsem dostal první Raspberry Pi. Zpočátku jsem nevěděl moc co s ním, po 3 letech mi to ale došlo. Raspberry Pi mělo dostatek výkonu pro provoz webkamery, zároveň ale netopilo, nehučelo a nespotřebovávalo tolik energie. Pro provoz dvou kamer současně ale již výkon moc nestačil a tak jsem musel nastavit zpoždění kamery na oblačnost, aby se vzájemně nerušily.
Udělal jsem také 3. verzi webu a nakonec kameru oblačnosti zrušil, protože mi to akorát komplikovala. (článek na blogu)

Mezitím jsem pořídil novou webkameru s HD rozlišením, která měla krásný obraz, široký zorný úhel, ale v noci viděla jen pouliční světla.

Po problémech s SD kartou náhle odešel operační systém, který na ní byl uložený a s ním také programy, které poháněly kameru.


Shodou okolností koncem roku 2015 zjistila policie namátkou (možná taky ne ?) problém s provozováním webkamery. Protože kamera zaznamenávala trvale soukromý pozemek sousedů, porušovala proto zákon. Starosta obce mě na to náležitě upozornil, ale protože kamera již nějakou dobu nefungovala, nebylo co řešit.


V říjnu 2016 jsem sehnal SD kartu, nahrál do ní zálohy programů a rozhodl se projekt obnovit. Na střeše zahradního domku, odkud byl lepší výhled do údolí jsem postavil držák a umístil tam kameru. 28. 6. 2016, tedy o skoro rok později kamera znovu ožila.


Nějakou dobu jsem na projekt neměl čas, a tak si až do 7. listopadu 2016 žil jakýmsi vlastním životem...



V listopadu, se kamera "odmlčela" na dlouhou dobu znovu. Tentokrát to bylo způsobené experimenty s GPIO, kterými jsem odpálil celé Raspberry Pi. Protože na nové Raspberry Pi jsem neměl, až do 13. 6. 2017 kamera prostě nefungovala.

Blog: Obnova projektu


"Zdravím návštěvníky po dlouhé době! Webová kamera je zpět a přináší řadu zajímavostí a novinek! "

V té době jsem se rozhodl pro klíčovou věc. Pořídil jsem nové Raspberry Pi, trochu výkonnější. Změnil jsem kompletně způsob, jakým počítač zaznamenává snímky, zaostřil kameru a vylepšil jí uchycení na střeše. Vytvořil jsem také již současný web.
Od této chvíle vše vypadalo na velký comeback. Dokud nepřišla silnější bouřka...

Blog: Delší výpadek kamery způsobený bouřkou 23. 6. 2017


Výpadek trval asi 14 dní, dokud jsem nesehnal nový router a přepěťovou ochranu zásuvek+RJ45. U routeru totiž při bouřce odešel WAN port kvůli přepětí naindukovaném na 40m dlouhém internetovém kabelu vedoucím až na konec zahrady.

Od této chvíle jsem se o kameru aktivně začal starat, doplnil k ní údaje o počasí z webu wttr.in a obrázky osadil znovu grafikou.



Nová IP kamera pro snímání


V prosinci roku 2018 jsem pořídil novou kameru. Byla to po dlouhé době větší investice do projektu, která se, podle mě, rozhodně vyplatila.


Kamera totiž narozdíl od předchozích dokázala fotit trochu i v noci, byť stíhala fotit maximálně 1 za minutu. Jelikož byla primárně jako bezpečnostní a obsahovala automaticý IR filtr, který se sám odnímal v noci a kamera si přisvětlovala scénu 4 IR diodami. Obraz byl proto rozeznatelnější.


V průběhu roku 2019 jsem doplnil ke kameře navíc automatický teploměr, který ukazoval reálnou teplotu.


Posléze přibylo druhé teplotní čidlo umístěné trochu jinde a jejich teplota se průměrovala. Do obrázku jsem přidal ikonku počasí a současný layout grafiky byl na světě. Čidla teplotu měří dodnes a i když mám náhradní, nebylo potřeba je měnit.


Kamera se stala prakticky soběstačným projektem. Nevyžadovala větší údržbu a až do roku 2021 nedošlo k výrazné změně.

Blog: Nová kamera v testovacím režimu


V létě loňského roku jsem se definitivně rozhodl projekt vylepšit. IP kamera byla sice super, její obraz ale už tolik ne a dovolil bych si i říct, že stará USB kamera měla přes den skoro lepší obraz a v noci to taky moc nestálo za to.
Při googlování jsem narazil na článek Pavla Vlčka z Hradce Králové Jak postavit webkameru z fotoaparátu ?. Pěkně popisoval prvotní krůčky, jak s pomocí software Gphoto2 komunikuje s klasickým kompaktním foťákem přes USB. Bylo jasno. Foťák je cesta, umí s trochou pomoci fotit i v noci.


Bylo potřeba vymyslet spoustu věcí. První bylo vytápění. Bylo tou dobou sice léto, ale protože u nás bývá v únoru klidně -15 °C, nemuselo by to dělat dobrotu. Foťák je navíc mechanicky náročnější než nehybná webkamera.
Jako foťák jsem použil opravdovou klasiku Canon PowerShot A75. Na svou dobu dobré, pro experimenty v pohodě, ale už měl něco za sebou.
Foťák je ve vodotěsné UV stabilní krabici, která má v sobě okénko. Pod foťákem je termostat, který při teplotě pod 10˚C uvnitř krabice rozsvítí 3 žárovky umístěné v úzké štěrbině, skrz kterou malinký ventilátor prohání vzduch. Štěrbina, nebo lépe řečeno vzduchovodný kanál ústí přímo pod objektivem fotoaparátu a plexisklem krabice. Funguje to jako u auta. Teplejší sušší vzduch zabraňuje nežádoucímu rosení a nedejbože zamrzání. Funguje to skvěle.
Pod stropem krabice je navíc umístěné množství sáčků silica gelu. Nedojde proto k žádné kondenzaci a do foťáku se nedostane voda.



Foťák je napájen cca 4 volty, o to se stará step down. Jeho napájení zajišťuje relé, které je sepnuto pomocí 5V z USB, pomocí kterého současně foťák komunikuje s počítačem.
Díky této zmněti může restart počítače natvrdo restartovat také foťák. Jakobyste z něj vytáhli baterky. Naštěstí to není moc potřeba.

12. 7. 2021: kamera nefunguje. Proč?


Objektiv foťáku se zaseknul napůl cesty při vysouvání. Protože počítač se jednou za noc restartoval spolu s foťákem, bylo toho na něj po těch letech trochu moc. Nebylo ale proč foťák restartovat, proto jsem tuto funkci zrušil a musel začít hledat foťák novější.

PowerShot SX110 IS



Po necelém měsíci se mi podařilo sehnat staronový foťák, který měl jedinou velkou vadu. Prasklý kryt přes displej. To bylo to poslední, co by mi vadilo. Byl z druhé ruky za pár korun, protože pro focení už se nehodil. Mně se hodil skvěle.
Má vyšší citlivost v noci než jeho předchůdce a komunikace s ním je úplně stejně jednoduchá. Jediný problém je, že mi nejde zakázat autofocus. Za šera se tak skoro pokaždé rozhodí ostření.

Současná konfigurace funguje už více než rok a jsem s tím nad míru spokojen. Foťáku jsem udělal pevnější konstrukci, protože krabice s foťákem je těžší a při poryvu větru by vše mohlo působit nestabilně. Na konstrukci na jaře 2022 přibyla meteostanice měřící směr a rychlost větru, 3. teplotu, vlhkost a tlak vzduchu, sluneční záření a srážky.

Na zemi probíhá měření přízemního mrazíku a výšky sněhové pokrývky.

Časosběrná kamera proto nyní sbírá také skutečné údaje o počasí v dané lokalitě. Zpětně se lze na počasí podívat stejně jako na obrázky přes nástroj Zpátky v čase.


Na závěr jen doplňuji, že jsem k výročí lehce zmodernizoval stávající design webu. Pokud bude něco blbnout nebo se Vám nebude líbit, klidně mi to napište do hodnocení webu.

Doufám, že Vás tento větší průřez desetiletou historií projektu moc nenudil a udělám maximum proto, aby tu za dalších 10 let kamera stále byla a fotila.

Díky za přízeň!


Více zajímavostí na hlavní straně.



Chcete-li podpořit projekt, můžete zaslat dobrovolný příspěvek pomocí QR kódu.
Výše příspěvku je zcela na Vás.

QR platba
Děkuji.
Příspěvek bude využit na platbu domény a webhostingových služeb, vylepšení, opravy, výměny čidel...

Přidat komentář



Komentáře k článku

Dosud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Novinky a zajímavosti kamery z Twitteru

Webová kamera v Šošůvce

© Zdeněk Strakerle 2013 - 2024

   Aktuální status kamery a meteostanice
   Diskuze (poznatky, připomínky)
    Hodnocení projektu

   Zajímavé odkazy
HkFree webkamery - inspirace využití fotoaparátu,
Webcams.cz - český seznam webkamer,
Windy kamery - mapa světa s webkamerami,
Sosuvka.com - stránky obce nové
Kamera je umístěna, nasměrována a nastavena tak, aby prokazatelně nesnímala soukromé pozemky, ani možný pohyb osob. Proto není porušeno ničí soukromí. Snímky z každé hodiny zůstávají veřejně přístupné ZDE na dobu neurčitou.

<