.

Webová kamera v Šošůvce

Novinky

16. 11. 2023Experimentální měření mlhy

Přečteno 47x, dnes 0x
V současné době probíhá u kamery nově měření mlhy. Nemusí být momentálně moc přesné, spíše orientační. Měření ladím za pochodu.

Mlha

Spíše nefunkční měřič sněhu z roku 2022 měřil hlavně množství mlhy


Vloni jsem na měření sněhu zkoušel použít laserový měřič vzdálenosti GY-53. Fungoval dobře ve tmě a suchu. Jakmile začalo svítit slunce, byť jen přes mraky, čidlo přijímalo infračervené paprsky ze všech směrů a neměřilo správně. To samé se dělo při vyšší vlhkosti, potažmo mlze. Laserové paprsky se odrážely v aerosolu zpět k čidlu a to měřilo vzdálenost spíše na základě množství mlhy. Tento handicap jsem se rozhodl využít a sestrojil tak experimentální mlhoměr.


Čidlo GY-53 VL53L0X - zdroj laskakit.cz

Konstrukce


Momentálně je čidlo samotné ukryté v 30 cm dlouhém černém hranolu s žebrovanými otvory podobnými jako u čidel teploty, vlhkosti a tlaku. Je důležité, aby se do exponovaného prostoru dostával přirozeně vlhký vzduch a s ním kapičky aerosolu a zároveň během dne co nejméně světla, které by ovlivnilo měření.


Blízký náhled na konstrukci měřiče. Modré čidlo v rámečku nahlíží do temného tubusu s otvory. Na konci je bílá plocha, kterou zastírá procházející aerosol.

Měření


Každou minutu probíhá 20 měření. Všechny změřené údaje se průměrují. V současné chvíli měřené hodnoty posuzuji podle stanovené dohlednosti viz Online učebnice HS ČR.
Měřené hodnoty jsou poměrně použitelné a s trochou píle by se s měřením dalo i počítat. Má to ale také své mouchy.

Problémy s měřením


Bohužel vzhledem ke své konstrukci má měření problém s možnou námrazou, hmyzem a prachem a při nedostatečném proudění vzduchu vzniká navíc latence. Aerosol může zůstávat v tubusu a naopak se do něj může dostat později a v menši koncentraci.

Řešení nedostatků


Možná námraza by neměla být měřená, protože měření probíhá pouze při hodnotách nad nulou. Mrznoucí mlhy tak jednoduše momentálně zaznamenané nebudou.
Moc velké množství prachu by se díky své konstrukci do čidla dostávat nemělo. Hmyz také ne, protože přes lamely je z vnější strany přiložena drobná síťka.
Latence měření způsobená bezvětřím bohužel vzhledem k čidlu nelze tak jednoduše vyřešit jiným způsobem než softwarovou kompenzací. Kryt musí být částečně uzavřen, aby na čidlo nepřicházelo moc světla.
Měření mlhy probíhá navíc pouze při 100% měřené vlhkosti, proto by se neměla hlásit v nesmyslných situacích.

V současné chvíli se zdá, že by to mohlo fungovat. Může se samozřejmě ale stát, že se informace o mlze objeví i ve chvíli, kdy zrovna patrná žádná nebude. Toto se pokusím postupně vylepšovat. Čidlo je poměrně spolehlivé, když mu dám šanci.



Více zajímavostí na hlavní straně.



Chcete-li podpořit projekt, můžete zaslat dobrovolný příspěvek pomocí QR kódu.
Výše příspěvku je zcela na Vás.

QR platba
Děkuji.
Příspěvek bude využit na platbu domény a webhostingových služeb, vylepšení, opravy, výměny čidel...

Přidat komentář



Komentáře k článku

MzkpajaRsk. napsal:16. 11. 2023 22:04

je to právě, jakoby veselé. Vúdolí Mlíko ,tady ve výšce 540m.n.m. nic.Třeba i jasno,jsou vidět hvězdy. Nebo,tady,nahoře, mlha a mrholí. Některé tyto OBROVSKÉ čidla,s rozměry s velikostí 2x2mm. Může vniknout jedna kapka vody a měří to Blbosti. Ale Chválím A PODPORUJI, tyto Experimenty. Vždyť, například výzkum v CERNU ,Large Hadron Colider. Tam,můj dávný kolega ,dnes Špičkový částicový fyzik Dr.Martin Rybář,popisuje tisíce pokusů,třeba i Higgsův Boson.Starý Pan Higgs se pak, při prezentaci, Svého světového objevu ,rozplakal radostí.. Mnoho se povedlo i u kafé.S životností čidel bývá TZV.sranda... paJ

Novinky a zajímavosti kamery z Twitteru

Webová kamera v Šošůvce

© Zdeněk Strakerle 2013 - 2024

   Aktuální status kamery a meteostanice
   Diskuze (poznatky, připomínky)
    Hodnocení projektu

   Zajímavé odkazy
HkFree webkamery - inspirace využití fotoaparátu,
Webcams.cz - český seznam webkamer,
Windy kamery - mapa světa s webkamerami,
Sosuvka.com - stránky obce nové
Kamera je umístěna, nasměrována a nastavena tak, aby prokazatelně nesnímala soukromé pozemky, ani možný pohyb osob. Proto není porušeno ničí soukromí. Snímky z každé hodiny zůstávají veřejně přístupné ZDE na dobu neurčitou.

<