.

Webová kamera v Šošůvce

Novinky

7. 10. 2023Záhadný předmět na snímku vpravo

Přečteno 35x, dnes 0x
"Co to je, ten záhadný předmět na pravé straně snímku kamery?", můžete si říkat. V minulé novince jsem uváděl, že se zasekl původní stěrač, který jsem demontoval a vymyslel nový.


Problém původního stěrače byl ten, že byť technicky fungoval dobře, nedoléhal patčičně k plexisklu a jeho hnací kolo bylo s gumovým povrchem, což při vystavení síly a slunci nedopadlo úplně dobře.
Nad opravou jsem nepřemýšlel, chytl rovnou po servomotoru a šel na to.

Hlavní nevýhody původního stěrače


Stěrač nemá pružinu, která by ho tiskla proti sklu


Stěrač spoléhal na své umístění, což ale způsobovalo problém, že v horní části už moc dobře nedoléhal a postupem času nemusel fungovat vůbec.

Hlavní síla se převádí přes dvě kola proti sobě


Kola nikoliv ozubená, ale plochá, nutno podotknout. V případě problému dochází k prokluzu, což může eliminovat další závadu, v případě pogumovaného povrchu dochází pouze k obroušení gumy a následné ztrátě funkčnosti. Což se stalo i teď. Guma se v podstatě rozpadla.

Pro funkčnost jsou potřeba koncové spínače


Motor neví, že je již na konci nebo začátku, proto musí mít koncový spínač, v mém případě dvě pružiny a tykadla na stěrači, kterými se jich dotkne při dosazení kraje plexiskla a změní směr nebo se zastaví. Bohužel tykadla byla vždy vidět na kameře a občas se nepotkala s pružinou, proto jsem musel softwarově zajistit maximální čas, po který se bude stěrač hýbat jedním směrem. Jednoduše chytré hloupé řešení.

Řešení? Servo!




Servo funguje na principu hodnoty zasílané signálem z počítače do elektroniky serva samotného. Jednoduše lze definovat úhel, do kterého se má servo natočit a pohybovat. Což je super.
O co jednodušší je řešení motoru, o to složitější bylo vymyslet funkční stěrač. Trochu jsem si s tím pohrál a vymyslel řešení, jak zajistit, aby byl stěrač stále svislý a zároveň doléhal na plexisklo.


Má nějaké nevýhody?


Pochopitelně má. Servo není tak dobře zpřevodované a jeho motor má menší sílu, i tak by mělo ale relativně stačit. Bohužel stěrač trošku překáží ve výhledu. Z počátku to bylo celkem hodně, nakonec si ale sednul, schovává se slušně již za okraj snímku a jediné, co momentálně překáží, je kousek ramínka a kontra matice M2, kterou dám později na druhou stranu, aby nevyčnívala do záběru.



Stěrač umí přejet pomalu i rychle (což také v tomto pořadí několikrát dělá), dokáže setřít i množství sněhu. Běžně stírá na sucho každý den v 10:58 (kvůli snímku v 11 hodin), poté při dešti a nebo mokru a silnějším větru automaticky. Doufám, že tento koncept vydrží a nebude s tím moc trápení.


Více zajímavostí na hlavní straně.



Chcete-li podpořit projekt, můžete zaslat dobrovolný příspěvek pomocí QR kódu.
Výše příspěvku je zcela na Vás.

QR platba
Děkuji.
Příspěvek bude využit na platbu domény a webhostingových služeb, vylepšení, opravy, výměny čidel...

Přidat komentář



Komentáře k článku

Jarka napsala:7. 10. 2023 16:41

Krásně popsané ?

Jarka napsala:7. 10. 2023 16:42

Reaguji na Jarka : Ten otazník tam nepatří, měl tam být palec nahoru

Novinky a zajímavosti kamery z Twitteru

Webová kamera v Šošůvce

© Zdeněk Strakerle 2013 - 2024

   Aktuální status kamery a meteostanice
   Diskuze (poznatky, připomínky)
    Hodnocení projektu

   Zajímavé odkazy
HkFree webkamery - inspirace využití fotoaparátu,
Webcams.cz - český seznam webkamer,
Windy kamery - mapa světa s webkamerami,
Sosuvka.com - stránky obce nové
Kamera je umístěna, nasměrována a nastavena tak, aby prokazatelně nesnímala soukromé pozemky, ani možný pohyb osob. Proto není porušeno ničí soukromí. Snímky z každé hodiny zůstávají veřejně přístupné ZDE na dobu neurčitou.

<