.

Webová kamera v Šošůvce

Novinky

5. 8. 2023Obnovené měření čidel po korozi

Přečteno 73x, dnes 0x
Při vydatných deštích se odporoučela digitální čidla BMP180 a poté také SHT31. Bohužel ze stejného důvodu jako první z páru BMP180. No a co se vlastně stalo?
Kryt čidla


Kryt čidla teploty a tlaku výše na obrázku má jednu konstrukční vadu. Kabel do něj vede ze shora. Při dešti se na horním víku vytvořilo dostatečně velké jezírko, že i přes lepidlo se kolem kabelu dostala voda, která poté stékala přímo na odkrytý plošný spoj čidla.





Kombinace dešťové vody a stejnosměrného napětí je ideální k tvorbě elektrochemické koroze a protože vše zůstalo v tomto stavu několik týdnů, měla vlhkost spoustu času napáchat velké škody. Stejný problém vznikl již před nějakou dobou u druhého čidla BMP180.

Na obrázku výše jsou vidět obě čidla. První s menší korozí se mi podařilo vyčistit. To druhé se bohužel neprobralo.

Řešení


Měl jsem spoustu času uvažovat, co se dá změnit. Nejdůležitější je vést přívod spodem, utěsnit otvor ve stříšce a eliminovat možnou korozi jakoukoliv vlhkostí.
Čidla jsem proto zalil epoxidovým lepidlem tak, aby zůstalo průchozí pouze čidlo samotné a otvor v něm. Uvnitř krytu jsem zvýšil vnitřní hrany, aby nedocházelo při silnějších poryvech k zafouknutí vody dovnitř.




Čidla jsou dnem vzhůru a epoxid má takový tvar, aby odváděl vodu na okraje a nestahoval ji zpátky k čidlu. BMP180 má navíc kolem senzoru asi 2mm vysoký tubus, aby se na povrch senzoru za žádných okolností voda nedostala.

Doufám, že tato drobná změna pomůže udržet meteostanici nadále v chodu bez problémů. Druhé redundantní čidlo BMP180 v plánu zatím koupit nemám, ale časem se určitě bude hodit.


Více zajímavostí na hlavní straně.



Chcete-li podpořit projekt, můžete zaslat dobrovolný příspěvek pomocí QR kódu.
Výše příspěvku je zcela na Vás.

QR platba
Děkuji.
Příspěvek bude využit na platbu domény a webhostingových služeb, vylepšení, opravy, výměny čidel...

Přidat komentář



Komentáře k článku

Dosud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Novinky a zajímavosti kamery z Twitteru

Webová kamera v Šošůvce

© Zdeněk Strakerle 2013 - 2024

   Aktuální status kamery a meteostanice
   Diskuze (poznatky, připomínky)
    Hodnocení projektu

   Zajímavé odkazy
HkFree webkamery - inspirace využití fotoaparátu,
Webcams.cz - český seznam webkamer,
Windy kamery - mapa světa s webkamerami,
Sosuvka.com - stránky obce nové
Kamera je umístěna, nasměrována a nastavena tak, aby prokazatelně nesnímala soukromé pozemky, ani možný pohyb osob. Proto není porušeno ničí soukromí. Snímky z každé hodiny zůstávají veřejně přístupné ZDE na dobu neurčitou.

<