.

Webová kamera v Šošůvce

Novinky

10. 4. 2022Nová stránka Meteo ↑ a meteostanice

Přečteno 170x, dnes 0x
Dlouho plánovaná novinka je zde! Ke kameře přibyla meteostanice. V současné chvíli dokáže měřit rychlost větru, rel. vlhkost, 3. teplotu, tlak vzduchu, výšku sněhu (i když teď žádný již není) a úhrn srážek. Záměrně vynechávám směr větru a intenzitu slunečního záření, protože na tom stále pracuji.

Na stránce Meteo je nyní doplněná tabulka s aktuálními hodnotami počasí a s vypočtenými hodnotami jako výška oblačnosti, rosný bod a pocitová teplota. Pod tabulkou je automaticky generovaná věta odhadující momentální počasí. Speciální graf se všemi hodnotami v čase může vypadat zpočátku nepřehledně, ale zvolím jiné barvy hodnot tak, aby se nepletly.
Tabulka počasí
Nový graf

Jak meteostanice pracuje?


Jedná se pouze o mechanická měřidla pro meteostanici WH1080, která je velmi proslulá mezi "hobby bastlíři". Dále fotorezistory na slunce, senzor tlaku, vlhkosti a teploty BME280 a ultrazvukový měřič vzdálenosti (výšky sněhu). Tato měřidla jsem připojil k Raspberry Pi a zkusil to celé rozchodit. Ne všechna čidla jsou však kompatibilní. Například právě již zmíněné čidlo směru větru a fotorezistory pro měření slunce generují čistě analogové hodnoty. Proto musí být mezi počítačem a čidly analogově digitální převodník, protože počítač umí jen s jedničkami a nulami. U směru větru řeším momentálně pouze rozpoznávání napěťových úrovní a určování směru. U slunce jsem zvolil chybnou hodnotu rezistorů napěťového děliče a neměřím teď přímé slunce. Za pár týdnů se mi problém snad podaří dořešit. Do té doby bude měřit maximální hodnotu i pod mrakem.
Kamera a meteostanice
Kamera a meteostanice
Senzor výšky sněhu

Během dneška doplním hodnoty i na obrázek kamery. Je možné, že budou některé hodnoty ještě vykazovat nesrovnalosti, ale vše postupně doladím.


Více zajímavostí na hlavní straně.



Chcete-li podpořit projekt, můžete zaslat dobrovolný příspěvek pomocí QR kódu.
Výše příspěvku je zcela na Vás.

QR platba
Děkuji.
Příspěvek bude využit na platbu domény a webhostingových služeb, vylepšení, opravy, výměny čidel...

Přidat komentář



Komentáře k článku

Dosud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Novinky a zajímavosti kamery z Twitteru

Webová kamera v Šošůvce

© Zdeněk Strakerle 2013 - 2024

   Aktuální status kamery a meteostanice
   Diskuze (poznatky, připomínky)
    Hodnocení projektu

   Zajímavé odkazy
HkFree webkamery - inspirace využití fotoaparátu,
Webcams.cz - český seznam webkamer,
Windy kamery - mapa světa s webkamerami,
Sosuvka.com - stránky obce nové
Kamera je umístěna, nasměrována a nastavena tak, aby prokazatelně nesnímala soukromé pozemky, ani možný pohyb osob. Proto není porušeno ničí soukromí. Snímky z každé hodiny zůstávají veřejně přístupné ZDE na dobu neurčitou.

<