.

Webová kamera v Šošůvce

Novinky

16. 12. 2018Jedno z prvních časosběrných videí z nové kamery + pár techických zajímavostí

Přečteno 257x, dnes 0x
Projekt webové kamery v Šošůvce byl opravdu dlouhou dobu zamražen. Ještě před dvěma týdny kamera nebyla vůbec aktivní. V současné chvíli již kamera "vesele" běží a nyní již bez výpadků funguje.

Vůbec první zaznamenaný den byla neděle. Kamera funguje od soboty večer.



Na videu je během celého dne vidět nepřehlédnutelné stékání barev na spodní části obrazu. Tento jev byl pro mě dlouho noční můrou. Byly to krátkodobé výpadky dat způsobené chybně nastaveným RTSP protokolem mezi kamerou a počítačem. V současné chvíli kamera podobné výpadky již nemá a pevně doufám, že ani mít nebude.

Takže nezbývá, než Vám popřát pěkné kochání. Jsem rád, že vše funguje jak má právě teď v zimě, protože pod sněhem se opravuje těžko a alespoň bude zaznamenáno, zda budou i letošní Vánoce opět na blátě, nebo už konečně ne.

Proč vlastně celý ten výpadek?



Celé to začalo problémy s předešlou webkamerou připojenou napřímo pomocí usb. Měla časté výpadky, které mě donutily přepsat od základu celý snímkovací systém tehdy skládající se z 2 souběžně pracujících hlavních programů a pár podpůrných.
Původní zpracování bylo velmi hrubé. Každou minutu se spustil software, který se napojil na kameru a z krátkodobého streamu (který sloužil pouze na to, aby se kamera stihla přizpůsobit aktuálním světelným podmínkám) získal snímek. Snímek se poté v celém cyklu upravil a byla mu přidána příslušná lišta s teplotou, počasím a časem. Po veškerých úpravách se snímek teprve odeslal na server.

V každém cyklu se tedy spustil program na získání snímku, program na úpravy obrázku, sem tam nějaký ten ořez a nakonec ftp spojení. Je nadmíru jasné, že vecpat to do necelé minuty, kdy se cyklus opakoval, nebylo jednoduché, obzvlášť, když vše běží na malém Raspberry Pi. Při takovém opakování byla zátěž na místě a vznikala spousta problémů.

Momentálně je ze streamu IP kamery vyjímán obrázek jednou za 10-15 sekund. Druhý program ho pouze periodicky odesílá na web. Ostatní věci jsou již řešeny na straně webového serveru. Zátěž počítače je maximálně 40% se vším všudy. Snímkování je četnější a méně náročné.

A co bude dál?


V současné chvíli se mi podařilo ošetřit výpadky přenosu a obraz je již čistý.


Mám v plánu zvýšit kvalitu snímků, ovšem nemám přímý přístup k nastavení kamery samotné z vnějšku. Snad to stihnu během svátků.


Více zajímavostí na hlavní straně.



Chcete-li podpořit projekt, můžete zaslat dobrovolný příspěvek pomocí QR kódu.
Výše příspěvku je zcela na Vás.

QR platba
Děkuji.
Příspěvek bude využit na platbu domény a webhostingových služeb, vylepšení, opravy, výměny čidel...

Přidat komentář



Komentáře k článku

Dosud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Novinky a zajímavosti kamery z Twitteru

Webová kamera v Šošůvce

© Zdeněk Strakerle 2013 - 2024

   Aktuální status kamery a meteostanice
   Diskuze (poznatky, připomínky)
    Hodnocení projektu

   Zajímavé odkazy
HkFree webkamery - inspirace využití fotoaparátu,
Webcams.cz - český seznam webkamer,
Windy kamery - mapa světa s webkamerami,
Sosuvka.com - stránky obce nové
Kamera je umístěna, nasměrována a nastavena tak, aby prokazatelně nesnímala soukromé pozemky, ani možný pohyb osob. Proto není porušeno ničí soukromí. Snímky z každé hodiny zůstávají veřejně přístupné ZDE na dobu neurčitou.

<